- Rusland en Saudi-Arabië proberen de olieprijs op te drijven naar 100 dollar per vat.
- Dit komt de Amerikaanse president Joe Biden zeer slecht uit.
- Voor Biden is het economisch herstel van de afgelopen maanden een speerpunt van zijn herverkiezingscampagne van 2024.
- Lees ook: Saudi-Arabië laat geopolitieke spierballen zien met opdrijven olieprijs: provocatie van de VS brengt op lange termijn ook risico mee
De olieprijzen bereikten deze week het hoogste niveau in bijna een jaar tijd. Momenteel verhandelt een vat Brent-olie voor iets meer dan 90 dollar per vat.
Deze stijging is het directe gevolg van het beperken van de olieproductie van de OPEC+-landen Saudi-Arabië en Rusland.
Deze week werd duidelijk dat de twee landen hun eerder dit jaar ingezette productievermindering met nog eens drie maanden – tot december – verlengen. Dat betekent dat tanken waarschijnlijk tot het einde van het jaar prijzig zal blijven.
Succes van ‘Bidenomics’ staat op het spel
De stijging van brandstofprijzen is niet alleen een probleem voor de gewone consument, maar ook een vervelend obstakel voor de politieke ambities van de Amerikaanse president Joe Biden. Want hoge brandstofprijzen kunnen zijn herverkiezing in gevaar brengen. Momenteel voert hij campagne op het succesvol managen van de economie tijdens en na de coronapandemie.
Onder Biden's leiding nam de uit de hand lopende inflatie in de VS af, bereikte de werkloosheid in Amerika het laagste punt in vijftig jaar tijd, gaf hij een impuls aan een nieuwe binnenlandse groene economie en bracht hij de brandstofprijzen omlaag.
Al deze prestaties vallen onder de noemer Bidenomics, de naar hemzelf vernoemde economische agenda, waarmee de president graag goede sier maakt.
Maar als de prijs van benzine weer gaat stijgen in de VS, kan Bidenomics zijn glans verliezen. Het kan de inflatie opnieuw omhoogdrijven, banen kosten en gewone Amerikanen flink in de portemonnee raken.
Duurdere benzine vertaalt zich in de Amerikaanse politiek doorgaans naar minder stemmen bij een verkiezing. En het zou in de aanloop naar de presidentsverkiezinen van 2024 juist het falen van Bidenomics kunnen benadrukken.
Econoom Alan Detmeister van zakenbank UBS verwacht dat komende week de publicatie van inflatiecijfers over de maand augustus al een "redelijk grote" stijging laten zien, als gevolg van de aanhoudend hoge olieprijs, zo vertelt hij aan zakenkrant Financial Times.
Het inflatiecijfer van september zal in de VS mogelijk nog voor een extra tegenvaller zorgen. Volgens Detmeister is het best mogelijk dat inflatie vanaf september weer op een niveau van 4 procent uitkomt. Een horrorscenario voor het Witte Huis.
Relatie tussen VS en Saudi-Arabië onder druk
De opstelling van Saudi-Arabië en Rusland raakt Biden niet alleen binnenlands. Zoals Business Insider eerder schreef, laat Saudi-Arabië zijn spierballen zien op het geopolitieke toneel. Het land wil laten zien dat het geen marionet is van Washington en een eigen, onafhankelijke diplomatieke koers wil en kan varen.
Deze positie, onderschreven door de verlenging van de olieproductiebeperking, bemoeilijkt echter ook de historische onderhandelingen die de Verenigde Staten momenteel houdt om de banden tussen Israël en Saudi-Arabië te normaliseren. Voorwaarde voor deze onderhandelingen zouden onder andere zijn dat Riyadh zich militair en economisch loskoppelt van China, schrijft The Wall Street Journal.
Door het Amerikaanse economische herstel in gevaar te brengen, dreigt Saudi-Arabië zichzelf in een positie te brengen waar Washington het niet meer als een betrouwbare partner beschouwt.